söndag 17 april 2011

Gravad lax

1 kg laxfilé (Bör ha varit frusen minst 1 dygn)
1 dl socker
1/2 dl salt
ca 1 msk krossad vitpeppar
1 knippe dill

Dela laxen i två lika stora bitar. Blanda ihop socker, salt och vitpeppar. Placera en av laxbitarna i en form med skinnet neråt, lägg blandningen samt den grovhackade dillen ovanpå. Till sist läggs den andra laxbiten ovanpå. Täck med plast och låt stå kallt i 3 dygn. Vänd laxen då och då.


Gjuten gravlaxsås

1 dl mild senap
1 1/2 dl socker
1 msk vinäger
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk HP sauce
2 1/2 dl olja
2 dl finhackad dill

Blanda ihop allt utom oljan och dillen med en elvisp, rör sedan i oljan under vispning. Rör sedan i den hackade dillen.

Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar